Marcus Petäjä Geologi, jolla on humanistisia harrastuksia.

Cheek-elokuvan juonipaljastukset

  •  Cheek-elokuvan juonipaljastukset

Elokuvan alkukohtauksessa ei ole dialogia. Keikkabussi posottaa keskellä perisuomalaista maisemaa kohti Mäntsälää, jossa Cheekin aka Jare Tiihonen (Antti Holma, toimintakohtauksissa Steven Seagall) on määrä pitää suuren luokan Stadionkonsertti.

Cheekin kasvot peilaantuvat bussin ikkunaan, ja hän vaipuu muistoihinsa. Alkaa takauma. Näemme raakoja kohtauksia, jossa Cheekin alkoholisoitunut ja väkivaltainen isä (Vesa-Matti Loiri) ajaa teini-ikäistä Jarea (Tuure Boelius, vuoden 2016 homo) lumeen, ja ympäri saunaa kirveen kanssa. Isä sammuu lopulta saunan taakse ja teini-Jare heittää surullisia ja angstisia räppilyriikoita hohtavassa lumihangessa öisen, tähtikirkkaan taivaan alla.

Cheekin muistelut katkeavat, kun porovaljakkojen vetämät reet alkavat saartaa bussia. Saamelaisten kansallispukuihin pukeutuneet terroristit kaappaavat bussin, ja uhkaavat räjäyttää sen, ellei heidän vaatimuksiinsa suostuta. 

Cheek yrittää neuvotella terroristien kanssa käyttäen ystävyydestä kertovien kappaleidensa riimejä. Tämä ei kuitenkaan vakuuta terroristien päällikköä Aslak Jänkhäläjärveä (Roope Salminen), ja terroristit sulkevat Cheekin avustajineen bussin matkatavaratilaan. 

Ollessaan sidottuna ja avuttomana, Cheek muistaa julman isänsä sanat: ”sinusta ei koskaan tule mitään! Olet ikuinen luuseri!” Cheek voimaantuu tästä ankarasta muistosta, ja päättää osoittaa, että hänen isänsä oli väärässä. Jare repii paitansa riekaleiksi, öljyää yläkroppansa moottoriöljyllä, ja lähtee pitkälle ja vaaralliselle matkalle kohti bussin ohjaamoa. 

Matkalla hän joutuu hoitelemaan jokaisen vastaantulevan saamelaisterroristin paljain käsin. Tuijottaessaan väsyneenä ja lopen uupuneena verisiä käsiään, Jaren isä ilmestyy hänelle, ja nauraa: ”nyt sinä poika olet isäsi kunnioituksen ansainnut! Nyt sinä olet mies!” Jare katsoo verisiä käsiään, ja kokee tulleensa yhtä alhaiseksi olennoksi kuin isänsä. 

Silloin Sarah Aalto (Sarah I Aalto, Britannian X-Factorin voittaja ja Suomen tuleva kuningatar) löytää Jaren lähes halvaantuneena läheltä bussin etuakselia. Sarahin läsnäoloa ei sen kummemmin elokuvassa selitetä mutta hän havaitsee, että ainoa, joka heidät voi pelastaa, on Jare. Ja tämän tehdäkseen, hän päättää rakastella Cheekin kanssa. Kun Jaren öljytty, hikinen ja lihaksikas ylävartalo painautuu vasten Sarahin alabasterikumpumaisia rintoja, kokee hän eheytyneensä lesboudestaan, ja rakastavansa palavasti Jarea. Sarah totetaa, että Cheek ei ole isänsä, vaan hieno ja upea mies. Mutta kehottaa tätä etsimään jostain apua varmuuden vuoksi.

Uudelleenvoimaantunut Cheek päättää lähettää salaa koodatun viestin Elastiselle, pyytäen tältä apua. ”Olet oikeassa, olen parempi mies, kuin isäni konsanaan mutta kukaan mies ei ole saari”, toteaa Cheek Sarahille, ja jatkaa vaarallista matkaansa kohti bussin ohjaamoa.

Jare kohtaa viimein Aslak Jänkhäläjärven, ja käy tämän kanssa intensiivisen veitsitaistelun. Aslak kuitenkin onnistuu haavoittamaan Cheekkiä vakavasti. 

Maatessaan verisenä keikkabussin keskikäytävällä Cheek kysyy Aslakilta, ”miksi?” 

Aslak selittää, että saamelaisten kulttuurinen appropriaatio on mennyt liian pitkälle. Viihdetaiteilijat kaikkiaalla maailmassa haluvat ratsastaa musiikkivideoissaan poroilla neljäntuulenlakki päässään. Aslak kertoo oljenkorren viimein katkenneen, kun Cheek edellisen singlensä videolla esiintyi saamelaisvärein kuvioiduissa, reikäisissä farkuissa. 

Tällöin bussin katolta kuuluu tömähdys! Huippu-kuntoon treenattu Elastinen (Jasper Pääkkönen), joka on sanut äidiltään luvan mennä pelastamaan pulassa olevan kaverinsa, kunhan ei likaa vaatteitaan ja on illalla ajoissa kotona, saapuu Cheekin tueksi. Yhdessä kaksikko käy eeppisen lopputaistelun linja-auton katolla hyisessä viimassa, bussin kiitäessä 120 kilometriä tunnissa kohti Kaukalammen levähdysasemaa. 

Cheek ja Elastinen ennalta-arvattavasti päihittävät ilkeän Aslakin, joka putoaa bussin katolta Helsinki-Lahti -moottoritielle. Kaverukset paiskaavat kättä, ja palaavat bussin sisään, jossa Sarah on onnistunut vapauttamaan loput panttivangit. Yhdessä joukko saapuu hieman myöhässä mutta sitäkin määrätietoisempina Mäntsälän Suur-Stadionille, jossa Cheekin konsertti on alkamassa. Lopuksi kuullaan Jaren, Elastisen ja Sarahin yhdessä laulama Kasvukipuja -kappale. Jare kosii Sarahia, joka vastaa myöntävästi. Lopputekstien aikaan Cheek kantaa onnellisen Sarahin ulos kirkosta Elastisen toimiessa best-manina. Kaksikko ajaa Cheekin valkoisella bemarilla ylinopeutta auringonlaskuun.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa